Söndag & fotografering

Idag är det söndag, helgen har gått fort och som vanligt har jag inte hunnit med allt som jag tänkt...men får bli en annan dag/helg/vecka/månad :)
Har min To Do-lista och betar av saker eftersom just nu, så det går åt rätt håll iaf!

Idag ska jag fota Maja och Kopia. Termometen visar på -17 grader, blir å bylta på mig och fördelen är att man kan få coola bilder då det är kallt ute.

En bild på Sötmulen :)



Kopia har nu fina tänder :)



I går så var det dax för tandkoll & raspning för Kopia. Behövdes, men var inte alarmerande.
På en vecka kan vi utvärdera och se i fall hon blir bättre vid ridning...intressant att se om det kan vara
anledningen till att hon lägger tungan över bettet ibland.

Hur glad blir man inte då veterinären skiner upp och säger - Jag är så glad att ni tog er an henne!!

Så nu försöker jag reda upp pass-problemet & det är lite krångligt att läsa in sig på alla regler, men skam den som ger sig ;)

En lugn Kopia (mobilbild)


Kopias lastträning startade igår -10januari 2012



Nu har vi börjat med lastträning med Kopia. Hon får panik då man försöker stänga för bommen bak, så just nu sitter ingen bom där och planen är bara att hon ska gå in och äta sitt kraftfoder där inne. Maja har en longerlina på så hon kan backa ut fritt ur transporten då hon själv vill, men maten får hon äta inne eller vara utan. Matsnål som hon är väljer hon maten även om den står i en läskig transport ;)

Igår trodde hon nog vi skulle försöka stänga in henne, så blev några snabba backningar, men ganska lugn för det då Maja inte tog nån strid med henne. Vi nådde målet, så kändes riktigt bra!

Lika dan procedur idag, några utbackningar och den enda stegringen var då hon skulle upp på rampen för att gå in till maten. Såg riktigt kul ut =D

Fortsättning följer i morgon...




Variant på etiopisk pepparsås

Jag hittar inte åt RÄTT recept och det håller på att driva mig till vansinne =D

Veta att i det rätta receptet ska det vara lika mycket kött som lök, så tog

detta recept och använde 1kg nötkött i stället.

 

ETIOPISK PEPPARSÅS

  • 1 kg malet kött
  • 1 kg röd lök
  • 500 g smör
  • 1-2 msk etiopisk peppar
  • 2 burk kross tomater
  • salt, peppar


Lägg hackad lök i kall stekpanna. Sätt på värmen.
Rör hela tiden i ca 45-50 min. 
Lägg i smör, fräs köttfärsen, tomater, salt och peppar. 
Låt puttra under lock ca 3 tim

En del tar lite mindre etiopisk peppar och tar lite andra kryddor istället. Som ex.vis kanel, ingefära, curry,  vitpeppar etc. OM du aldrig gjort såsen förr så rekommenderar jag att du gör enligt grundreceptet så ser du hur det blir.

RESULTAT:
Nästa gång blir det mera etiopisk peppar i, blev för svagt :)


 

Gjorde även detta bröd, inte i min smak, men har då provat :)

Tillagning

Recept Injera:
på svenskt sätt... om man har mjölet teff hemma använd gärna det. Mkt svårt att få tag på i sverige, teff är ett sädesslag som nästan uteslutande finns i etiopien och eritrea.

20-25 platta pannkaksliknande bröd

1 liter vetemjöl
0.5 liter kornmjöl
25 g jäst
1 liter ljummet vatten (dag 1)
2 dl kallt och 1.5-2 dl kokande vatten (dag 3)

Dag 1: Lös upp jästen i en liter ljummet vatten och blanda med mjölet till en fast deg. Sätt lock på, helst i plast (eller täck med plastfolie) och förvara i rumstemperatur 2-3 dagar beroende på hur syrligt man vill ha brödet.

Dag 3: Tillsätt först 2 dl kallt vatten och blanda väl. Tillsätt sedan 1.5-2 dl kokande vatten och blanda till en smet. Låt detta stå med lock minst en timme.
Brödet gräddas i en teflonstekpanna ungefär som man gräddar pannkakor men utan smör eller fett. Brödet ska bara gräddas på ena sidan. Det är lagom med 1 dl smel per bröd. Häll i smeten. Efter en liten stund är ytan täckt med små "hål", lägg då på ett lock på stekpannan under de sista sekunderna av gräddningen. Ta sedan upp brödet och grädda nästa. Lägg dem inte på varandra när det är varma, då klibbar de ihop. Låt de svalna innan servering.

Sova...får jag göra en annan dag!


Att det ska vara så svårt att sova...det är lite mycket just nu
och då vill inte sömnen det jag vill! :)

Och när man inte kan sova så datanördar man, tror jag ska göra en lista på allt
som måste göras så jag får lite mer koll på läget.

Ja, kan då inte påstå att jag har ett långtråkigt liv ialla fall, så det är
ju positivt  :)






Kålpudding

Igår blev det att göra kålpudding till middag :)

Resultatet blev bra, men kommer göra några förändringar nästa gång. Blir
att tillsätta mer vitkål, mer ris och utesluta potatis till.


4-6 personer
ca 2-2½ liter tärnad vitkål
ca 3 msk ljus sirap
ca ½ msk ättika
salt och vitpeppar
ca 500 g köttfärs
ca 2½-3 dl kokt, kallt ris 
2 dl mjölk
1 ägg
(ev. 1 finhackad gul lök)
Fräs den tärnade kålen i omgångar i smör och olja i en stekpanna. Blanda med sirap, ättika, salt och peppar.
Blanda färsen med ris, mjölk och ägg (och lök). Salta och peppra.
Lägg hälften av kålen i botten på en ugnsfast form. Klicka ut färsen ovanpå och bred sedan resten av kålen över färsen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter. Servera med kokt potatis och lingonsylt.



Snön är här...



Vet inte om jag ska skratta eller gråta...visst är det mysigt med snö och kan
va kul att fotografera då, men är nog ingen riktig vintermänniska!

Ledig & slö...sparka igång dan med en dusch :)


Nytt år nya möjligheter-2012

Då var det nya året här och ledigheten går med
räserfart. Fullt upp mest hela tiden, men det är ju så det ska va :D

Står inför många stora förändringar och det känns både spännande och nervöst...men ibland måste man våga prova iaf. Går det inte så vet man det och har då försökt, att inte pröva är ju på nått sätt ett misslyckande och man ska leva med tankar som att - Vad skulle hänt i fall jag gjorde den där galna saken...? ;)

Nog om detta!
Har blivit en del fotografering, kul!!! Så lägger in några bilder, kan ju vara bra att ha dem
här i fall datorn kraschar =D


Maja & Kopia

Alva & Zeb
Ofukuserad bild som blev ganska kul för det :)


Våran fina Lucky på nyårsafton 2011

RSS 2.0